Friday, February 2, 2007

mevcut hemşirelik kanunu

HEMŞİRELİK KANUNU
Kanun Numarası : 6283
Kabul Tarihi : 25/2/1954
Yayımlandığı R. Gazete: Tarih: 2/3/1954
Sayı: 8647
Yayımlandığı Düstur : Tertip: 3 Cilt: 35 Sayfa: 460
Madde 1 - Ortaokulu bitirmiş olup 25 yaşından yukarı bulunmıyan kadınlardanHükümetçe açılmış veya tanınmış bir (Ebe - Laborant Hemşire) okulunda 3 senetahsil görüp Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletince teşkil olunan jüri huzurundameslek imtihanı vererek aldığı diplomayı usulüne göre Sağlık ve Sosyal YardımVekaletine tescil ettirenlerle 3 üncü maddenin 2 nci fıkrasında yazılı olanlara(Hemşire) unvanı verilir. Bu kanunun yürürlüğe girmesinden evvel usulüne göre hemşirelik sınıfınaalınmış olanlar sanatlarını yapmaya ve hemşire unvanını kullanmaya devam eder-ler.
Madde 2 - Bu kanunun yayımından sonra diğer Vekaletlerle özel veya tüzelkişiler tarafından hemşirelik okulu açılması için Sağlık ve Sosyal Yardım Veka-letinin müsaadesini almak şarttır. Gerek bu kanunun yayımı tarihinde mevcut bulunan, gerekse yayımından sonraaçılacak olan bu gibi hemşirelik okulları Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletininmurakabesine tabidir.
Madde 3 - Türkiye`de hemşirelik sanatını bu Kanun hükümleri dahilinde hem-şire unvanını kazanmış Türk kadınlarından başka hiç bir kimse yapamaz. Ancak yabancı memleketlerde ve mahalli Hükümetlerce tanınmış hemşire okul-larında tahsil görerek diploma alan Türk hemşirelerinin alelusul hüviyetleritesbit edilerek, tahsil ettiği memlekette tescil edilmiş olanların diplomaları,uygun görüldüğü takdirde, aynen Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletince onanıp tes-cil edildikten sonra sanatlarını yapmalarına müsaade olunur. Yabancı memleketlerin yukardaki şartları haiz okullarını bitirmekle beraberdiploması oraca tescil edilmiyenler Türkiye`de meslek imtihanı vererek hemşireolabilirler. Öğretim programları Türk hemşire okulları programından ve müddetinden azolan yabancı hemşire okullarından gelenler,noksan olan kısım ve müddetleri Türkhemşire okullarında tamamlamaya mecburdurlar.
Madde 4 - Hemşirelerin vazife ve salahiyetleri: A) Hemşireler müdavi tabip tarafından tavsiye edilen tedavi tedbirleriniuygulamaya yetkilidirler.KANUNLAR, ŞUBAT 1989 (EK - 3) B) Hemşireler çiçek aşısını ve acil hallerde icabeden pansumanları re`sentatbik edebilecekleri gibi müdavi tabibin tavsiyesi üzerine sağlık kurumlarındaveya dışarda hastalara deri altına, adale içine ve damar içine şırınga yapmayayetkilidirler. Bu sebeple mesuliyetleri şırınganın tatbikindeki bilgisizlik, dikkatsizlikve ehliyetsizlik hallerine munhasırdır. C) Hemşireler dispanserler ve sağlık kurumlarınca görevlendirildikleri ko-ruyucu hekimlik işlerinde halka bilcümle sıhhi tedbirleri, sağlık korunma çare-lerini ve müracaat etmeleri lazımgelen sağlık kurumlarını bildirirler. Bulaşıcıhastalıklarla savaş tedbirlerini alır ve tatbik ederler. Hemşireler hususi sı-fatla girdikleri aile muhitlerinde de yukardaki fıkrada yazılı işleri görürler.
Madde 5 - Hemşire okulundan mezun hemşireler mecburi hizmetlerini bitiripmemuriyetten ayrılınca;mecburi hizmeti olmıyan hemşire okulu mezunları istedik-leri vakit sanatlarını serbestçe yapabilirler. Serbest çalışacak hemşireler lüzumlu vesikalarını bir dilekçeye bağlayarakmahallin en büyük sağlık amirine verirler. Serbest çalışan hemşire ev adresiyleçalışmak istediği yerde bir değişiklik olduğu takdirde bir hafta içinde aynımakama haber vermeye mecburdur.
Madde 6 - Bu Kanun hükümlerine göre hemşire okullarından mezun olup hemşireunvanını kazanmış bulunanlar hemşire olarak memuriyete alınırlar. Bu madde mucibince yapılacak tayin ve terfilerde ve maaşların verilmesinde3656 sayılı Kanun esasları cari olur.
Madde 7 - İlkokulu bitirmiş ve 18 yaşını tamamlamış olan kadınlar hemşireyardımcısı olabilirler. İlk tahsilden sonra hastanelerde altı aylık nazari kursgördükten sonra en az bir senelik ameli ve nazari bilgi edinmek için staj gö-renler ehliyetlerini bir jüri huzurunda ispat ettikleri takdirde hemşire yar-dımcısı olurlar. Bu madde mucibince hemşire yardımcısı olanlara 3656 sayılı kanun hükümleritatbik olunur.
Madde 8 - Uzman hemşirelerin (Öğretmen, okul idarecisi, başhemşire, klinik,ameliyathane, dispanser, laboratuvar hemşireleriyle ziyaretçi hemşireler, diyethemşireleri,sosyal hizmet hemşireleri ve saire) nasıl yetiştirilecekleri Sağlıkve Sosyal Yardım Vekaletince hazırlanacak bir yönetmelikte gösterilir.
Madde 9 - Lise veya hemşire okulu mezunu olup da Türkiye`nin veya yabancıbir memleketin yüksek hemşirelik okullarında tahsillerini tamamlıyanlar kabili-yetlerine göre, hemşire okulu öğretmeni, başhemşire ve idareci hemşire olurlar. Bunlar hizmete ilk girdiklerinde hemşire olarak tayin olunurlar. Hastaneveya sağlık kurumu başhemşiresi olabilmek için bir terfi süresince çalışarakehliyetlerini ispat etmiş olmaları şarttır. Hastane başhemşireliklerine tayindeyüksek hemşire okulu mezunlarının rüçhan hakları vardır. Bu maddeye göre yapılacak tayin ve terfilerde ve maaşların verilmesinde3656 sayılı kanun esasları cari olur.
Madde 10 - Resmi ve özel sağlık kurumlarında çalışan hemşireler haftada birbuçuk gün ve senede bir ay izinlidirler. Nöbetçi olmıyan hemşirelere hastanehizmetlerine halel gelmemek şartiyle mesai saatleri dışında baştabip tarafındanayrıca gece izni verilebilir.
Madde 11 - 3 üncü madde hükümlerine riayet etmiyen, dördüncü maddede yazılıvazife ve salahiyet hudutlarını tecavüz eden ve 5 inci maddenin ikinci bendihükmünü yerine getirmeksizin serbest çalışan hemşirelerden (50) liradan (200)liraya kadar hafif para cezası alınır.
Madde 12 - Mecburi hizmet mükellefiyetine tabi olarak yetiştirilecek hemşi-reler hakkında 2919 sayılı kanun hükümleri tatbik edilir.
Madde 13 - 1219 sayılı kanunun 64 üncü maddesiyle 3017 sayılı kanunun 4253sayılı kanunla değiştirilen 61 inci maddesi hükümleri kaldırılmıştır.
Madde 14 - 4862 sayılı kanun ile bu kanunun eklerine bağlı kadro cetvelle-rindeki başhemşire, hemşire, ziyaretçi başhemşire,ziyaretçi hemşire ve ebe kad-roları kaldırılmış ve onların yerine bu kanuna bağlı (1) sayılı cetvel eklen-miştir. Ekli (1) sayılı cetveldeki kadrolar, doğum evleri,nisaiye klinikleri vesağlık merkezlerine tayin olunacak ebeler hakkında da tatbik olunur. Ekli (2) sayılı cetveldeki kadrolar 1954 mali yılında kullanılamaz.
Geçici Madde 1 - (6283 sayılı Kanunun kendi numarasız geçici maddesi olupteselsül için numaralandırılmıştır.) Bu kanunun neşrinden evvel hastabakıcılık yapmakta olanlardan yedinci mad-deye göre hemşire yardımcılığına talip olanlar jüri huzurunda ehliyetlerini is-pat ettikleri takdirde hemşire yardımcısı olabilirler.
Madde 15 - Bu kanun 28 Şubat 1954 tarihinden itibaren mer`idir. Madde 16 - Bu kanunun hükümlerini icraya Maliye ve Sıhhat ve İçtimai Muave-net Vekilleri memurdur.

No comments: